Cieľom dnešného dňa je dostať prvý krát Šamana do vzduchu pomocou tohto zariadenia a ja si vyskúšam jednobodový záves.
Stavanie krídla, montáž odvijáku, skúška vypínacieho systému a vysielačiek trvá nejaký čas a približne o 14:00 je všetko pripravené. Štandard sa už pýta do vzduchu. K dispozícii máme rovnú asfaltovú cestu, dlhú 1,5km a k nej ďalších 1,5km v prípade potreby. Je orientovaná na JV v resp. SZ. Vietor od SZ, 3-4 m/s nám hrá do karát.
Prvý štart idem s ležačkou s dvojbodovým uchytením od postroja cez očnicu ku kýlu k vypínaču. Stúpam do 60m vypínam sa a pristávam. Absolvujem niekoľko štartov po sebe do výšky 100m, robím okruh a pristávam v mieste štartu. Šaman zatiaľ usilovne navíja lano. Ležačku mením za svoj postroj s vypínačom na hrudi. Lano zapínam len na jeden z dvoch bodov vypínača, pretože toto krídlo nemá predsadenú hrazdu, ako je to u modernejších krídel. Skúška vypnutia a ide sa na to.
Štart prebieha nad moje očakávania. Schovávam nohy do postroja a stúpam. Je to o čosi citlivejšie riadenie, ale rýchlo si na to zvykám. Vypínam sa v 130m, okruh, pristávam opäť niekoľko krát po sebe. Konštatujem, že tento spôsob vypínania je lepší, ako som používal doteraz.
Vymieňam si miesto vlekárom. Krátka inštruktáž, sadám do auta a čakám na signál pilota. Šaman dvíha nohu. Auto je v pohybe a zrýchľuje. V spätnom zrkadle sledujem krídlo, ale všetko prebieha v poriadku. Po vypnutí vidím krátky let a pekné pristátie. Medzitým sa začínajú schádzať zvedavci z blízkej obce, lebo taký cirkus ešte nevideli
Po pár štartoch sa obliekam do postroja opäť ja, ale tentokrát mám vyššie ciele. Po štarte stúpam do 100m, ale auto je ešte len v 1/3 dráhy. Stúpam teda do 200m, ale som nenažraný a chcem viac. Nakoniec mi stúpanie prekazí roztrhnutie lana, ktoré je vlastene hrubí špagát. Dosiahnutá výška takmer 280m je aj tak slušná na začiatok sezóny a dôvodom na malú oslavu v miestnom pohostinstve. Škuty sa nemal chuť odvíjať, ale všetko zaznamenal na kameru.