Mate to niekto nainstalovane?
Dakujem
Hehe, cakal som, ze sa pustis do terminologie Gaspi, preto som Ti nechal cely priestor a nazov som prebral priamo z nemcinypegas napísal:Neviem ako to nazvať po slovensky - snáď: otočná spojka, otočný čap, pivotovacie oko, obrtlík, alebo "rotátor". Ale nie rotor.
Suhlasim, aj ked rotator tiez nie je extremne zlozite zariadenie, prave naopak. Komplikovanost systemu to vsak zvysuje to mas pravdu.pegas napísal: - je to ďalšia komplikácia záchranného systému (čím jednoduchšie, tým spoĽahlivejšie)
Tomu nerozumiempegas napísal:- problém s umiestnením (ak je to blízko vrchlíku, je to váha ktorá môže spôsobiť, že kontajner padá rovnako rýchlo ako ty, a padák sa ti neotvorí)
Moze byt, no nespoliehal by som sa na to.. co ak motyka vystreli.. prave na 'strielanie z motyky' je zalozak, nie?pegas napísal:- skoro všetky otvorenia padáku sú v malých výškach, takže sa padák nestihne zakrútiť
Suhlasim, no tienista stranka velkych padakov je prave pomalsie otvorenie a kedze "skoro všetky otvorenia padáku sú v malých výškach..." nie je velky padak az takou super vyhodou, rovnako plati, ze velky padak = velka hmotnost..pegas napísal:- lepšia voĽba je dostatočne veĽký padák - ten ťa spomalí natoĽko, že rogalo nemá dostatok vztlaku na zakrútenie šnúr padáku
Vplyv vyplýva z toho, že nepadáme vo vákuu, takže na padajúce veci pôsobí okrem gravitačného zrýchlenia aj aerodynamický odpor. A Jarov príklad ukazuje, prečo musí byť padák vyrobený z Ľahkých materiálov. Rotátor môže spôsobiť, že kontajner začne padať pod teba, namiesto aby sa vznášal vedĽa teba a postupne sa rozmotával. (A môj padák váži presne 2 kg, takže 120g navyše je dosť.)matoZA napísal:Tomu nerozumiemMontaz je odporucena hned pod vrchlik.. Ale aky to ma vplyv na rychlost padania kontainera nerozumiem.. (vaha ma vplyv na rychlost padania?) Okrem toho, vaha rotatora je 120g, teda pri beznej vahe zalozaku 2.5kg to je necelych 5%.
Riešením sú nové padáky, ktoré majú rovnaké opadanie ako omnoho väčšie staré padáky. Z tohto pohĽadu je rotátor dobrá vec na starý malý padák. Lepšie je však kúpiť si stredne veĽký moderný padák s nízkym opadaním. Nehrozí ani problém s pomalým otváraním. Viac v tomto článku.matoZA napísal:Suhlasim, no tienista stranka velkych padakov je prave pomalsie otvorenie a kedze "skoro všetky otvorenia padáku sú v malých výškach..." nie je velky padak az takou super vyhodou, rovnako plati, ze velky padak = velka hmotnost..
Ja viemmatoZA napísal:Inak Gaspi ten Tvoj clanok som cital uz davnejsie, je dobry.