Na úvod: predpoveď nášho SHMĂš dávala mizerný gradient a preto aj slabé dostupy a tým pádom ostrú termiku pri zemi a iba lokálne lietanie. Preto som mal v pláne ostať doma. Ale potom mi zavolal Juraj a nasadil mi chrobáka do hlavy - čo tak večer - veď na rozdiel od včera vietor fúka, takže by sme mohli relaxačne posvahovať. Pred treťou to ešte potvrdzujeme a od Lívie pýtam "permission to fly" pre Juraja
Pri garáži sme presne o 15:00, rýchlo nakladáme krídla. Pod Hájom stretávame VilaG s priateĽkou, takže robíme výhodný bartrový obchod - za vývoz hore máme zaistený zvoz auta dole. Na planinu prichádzame za hodinu po odjazde od garáže (+ nejaké minúty na naloženie Vila a spol.). Ĺ tvrťhodinka na odnesenie krídla na rampu a 20 minút na prichystanie krídla a postroja. Takže hodinu a trištvrť po odjazde z garáže stojí Juraj na rampe a ja 10 minút po ňom. Na štarte treba chvíĽu čakať na závan, ale zachytávanie je bez problémov.
Dvakrát sa pozrieme na Zádiel a raz na lom nad Drienovcom. Pri návrate zo Zádielu chytám nad stredom doliny záveterný rotor s nejakou termikou. Postupne sa to posúva k malej mulde, ale Juraj na to nemá nervy. Odchádza na Drienovec a neskôr zisťujeme, že tam to stúpa všade. Pod výškou TMA odlietame na druhý preskok na Zádiel a dlho sa tu vozíme. Obdivujem vyhryzené útesy v ústí rokliny a vzájomne sa fotíme. Juraj sa na mňa tak lepí, že si dávam veĽmi pozor, aby som ho mal stále na očiach.
Pristávame pri studničke. Juraj pristáva a ukazuje mi smer vetra. 100 metrov nad zemou cítiť že termika (alebo rotory) ešte žije a protivietor je ~10 km/h. Som trochu dlhý, ale 30 metrov nad zemou ma zhodí gradient a dole nefúka skoro nič. Pripravujem sa na pristátie bez vetra a tak dôkladne odtláčam a natĂ čam nohu na baletku. A ono zatiaĽ - drb - hrazda priklincovaná k zemi ja sa skladám v kolenách a nakoniec vyzerám ako nejaké prasa rypákom v zemi. Takto to nemalo vyzerať. Kde soudruzi z NDR udělali chybu? Zdá sa že to odtlačenie bolo veĽmi prudké. Juraj mi kvalitne nafotil celé pristátie, tak som si to spojil do jedného obrázku, a vidno, že v okamihu uhla nábehu 90 stupňov už krídlo padalo po balistickej krivke. Takže nabudúce sa budem krotiť.
Fotky:
- Juraj nad Hájskou dolinou. Preskok od Drienovca na Zádiel.
- NepriateĽ na 7-mej hodine! Svahujeme nad Zádielom. Juraj počas priblíženia k tankovaciemu lietadlu - mne
- PohĽad od Juraja. Každú chvíĽu sa obzerám.
- Juraj pristáva pri studničke. Ten kotol naĽavo celý voláme "veĽká mulda".
- Analýza môjho dopadu Let:
CrossCountry - Pegas