30.8.2025 Háj

Tu píśte kde a kedy ste boli lietat
eatngo
Dátum registrácie: Pi Júl 17, 2015 11:06 am

30.8.2025 Háj

Príspevok od užívateľa eatngo »

S Peťom sme si dali stretko na pristávačke 10:15, kde fúkal J 1-2m. Prekladáme moje krídlo na Pandu a pomaličky sa za sprievodu pretekárskeho zvuku deravého výfuku dostávame ku štartu. Panda ma veľmi milo prekvapila. Kým rozkladáme krídla, smer je dobrý asi do 3m, ale postupne vietor slabne a prevláda termika. Peťo mi pomáha na štarte, predsa len posledný let som mal v januári a navyše mi dochádzajú sily, chytá ma asi chrípka (večer ma položila celkom). Niekoľko minút čakám na štarte, objavujú sa slabé závany a aj to prevažne z JV. Konečne interval do 2m, štartujem a pekne stúpam, motám sa okolo štartu, pokúsil som sa zaletieť aj máličko ďalej kde chytám súvislý klesák a potom to už ide dole naozaj všade. Beriem to ako trest za to že som nepomohol pri stavbe novej, inak veľmi dobrej rampy. Pri pristávačke chcem ešte zatočiť 360ku, ale sype to dole tak rýchlo, že ma to trochu prekvapilo. Pristáť som mohol krajšie, no dlhá pauza v lietaní... Prichádza Jaro s Mirkou a robia mi spoločnosť kým Peťo dlho čaká na interval. Po štarte v malej výške hobľuje svah a bojuje o každý meter výšky až nakoniec termika zapracuje a Peťo naberá výšku a lieta ešte aj v čase keď idem hore po auto. Aspoň som vyskúšal novú kameru, lepšie je to prehrať na mobile.
https://youtu.be/1KxHp90m9YQ
https://www.xcontest.org/world/en/fligh ... 2025/10:43

peterpavlik
Dátum registrácie: So Okt 15, 2016 7:39 am

Re: 30.8.2025 Háj

Príspevok od užívateľa peterpavlik »

Bolo skvele. Aj keď dosť nelogicky sme sa vybrali lietať iba dvaja a obaja sme museli rozmýšľať kedy naposledy sme vlastne leteli :)
Po Braňovom štarte som videl ako ho to pekne nosí, tak som si povedal paráda, prestal som si ho všímať a išiel som sa obliekať. Znová som urval čerstvo opravené kable od vysielačky, mohol som počúvať, nemohol som vysielať. fúkalo menej tak som čakal na interval......Po štarte ma prekvapil poriadne studený vzduch, zatočil som do ľava stále klesajúc, pri mulde, už som to necítil také chladné a dosť rozpačito to trocha držalo, ale v priemere som aj tak klesal. Dosť dlho som sa trápil, asi 3x som sa už rozhodoval, že letím na pristátie. Bolo to dosť únavne. Potom sa tam zjavil slabý stúpak, ktorý som trocha osmičkoval furt som z neho vypadával, keď sa dalo začal som to točiť a pomaly, pomaly som stúpal asi do necelých 800 m. Ďalej to nešlo, potom ešte 2 x do takej výšky som niečo dotočil, ale mraky boli vyššie, no bol som rad, že som aspoň hore. Zasa v oblasti tej muldy sa objavil stúpak, už aj širší stabilnejší, do polovice to stúpalo pomaly a potom sa to naraz zrýchlilo, ale aj tak veľmi príjemný kľudný stúpak. teraz to šlo asi do 1200m a už keď máte výšku všetko je lepšie :) rozhodoval som sa či nepreskočiť, dal som poradu zo sebou. Vyšlo mi z toho, sme len dvaja, máme dve autá, ja nemôžem vysielať.......zostanem na dohľad zaletím ešte nad kameňolom a skúsim cez predpolie sa vracať smerom k hradu.....Na poliach som zasa niečo dotočil, zaletel som nad Turňu z východnej strany obletel hrad, letím na pristátie, dole fúka JJZ a pristávam ako baletka rovno na ceste A zas to nikto nevidel :)
Bolo to krásne, termika veľmi príjemná, som rád, že sme s Braňom vyrazili, už sme to potrebovali obaja.

P.S.: Rampa je perfektná

Napísať odpoveď